Pretraživanje
 
 
   
Novosti
Članci

  Google

 
Pratite nove članke na vašem portalu
 
Zaštita od bjesnoće obavezna za sve pse - Cijepljenje po akcijskim cijenama
4.1.2010.   
Od početka siječnja pa sve do 31. ožujka traje razdoblje obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće. Kako doznajemo od veterinara Zlatka Udovičića iz Veterinarske ambulante Pula, cijepiti treba sve pse starije od tri mjeseca, bez obzira na to u kojem je dijelu godine pas bio lani cijepljen.

Prema njegovim riječima, ako pas nije čipiran, što je također obveza za sve, to se mora učiniti. No, jednom kada je čipiran, ta se ugradnja više ne plaća. Uz cijepljenje pas dobiva i tabletu protiv unutarnjih parazita.

Mada se još ne zna cijena cjepiva, Udovičić veli da će vjerojatno ostati ista kao prošle godine, kada je bila oko 134 kune. Nakon ožujka, akcijska cijena se povećava pa stoga valja iskoristiti priliku. Vlasnici pse, kaže Udovičić, mogu cijepiti u nadležnim veterinarskim stanicama ili sačekati ekipe koje idu po terenu.

Više nama takozvanih punktova gdje su se nekad cijepili psi, a na terenu već pet godina vlada prava zbrka oko toga tko ima pravo cijepiti nečije pse. Sve se na kraju svede na to da pse cijepi onaj tko je brži i ranije dođe, mada bi po pravilu svaki od veterinara trebao biti nadležan za svoj okrug. Osim toga, ističe Udovičić, nitko više ne kontrolira cijepljenja pa se ne zna koliko se pasa zaista cijepilo.

Mada nema točnih podataka o tome koliko je pasa na području Pule, doznajemo da je u evidenciji cijepljenih oko pet i pol do šest tisuća. Vjeruje se da ih ima i više jer još uvijek ima neodgovornih vlasnika koji ne cijepe pse i time u opasnost dovode i ljude.

Pojašnjenje tko točno ima pravo cijepiti pse na terenu zatražili smo i od Lovorke Tomičić, voditeljice pulske ispostave Uprave za veterinarsku inspekciju, koja veli da na Puljštini ovlasti za cijepljenje protiv bjesnoće imaju Veterinarska ambulanta Pula (na Punti) i Veterinar d.o.o. u Valmadama.

"Vlasnik psa ima pravo odabrati kod kojeg će veterinara cijepiti svog ljubimca. Načelno, ako je pas u evidenciji jednog veterinara, kod njega bi se trebao i cijepiti. Ako pak želi da ga cijepi netko drugi, mora se iz prvotne evidencije odjaviti i onda cijepiti kod izabranog veterinara", objašnjava Tomičić.

Dodajmo i da je, iako obveza cijepljenja protiv bjesnoće ne vrijedi za mačke, preporučljivo cijepiti i njih, posebice ako se kreću i izvan kuće.

B. PETROVIĆ
www.glasistre.hr