Pretraživanje
 
 
   
Novosti
Članci

  Google

 
Pratite nove članke na vašem portalu
 
Uskoro prva aukcija za kredite za gospodarski oporavak
15.2.2010.   

Poslovne banke će Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) u obliku klubskog kredita plasirati dvije milijarde kuna oslobođenih smanjenjem stope obvezne pričuve uz kamatnu stopu od 3 posto, a udio HBOR-a u kreditima za gospodarski oporavak bit će 40 posto te poslovnih banaka 60 posto, istaknuto je na sjednici Vlade u četvrtak.

Kamatna stopa po kojoj će banke HBOR-u plasirati dvije milijarde kuna je tri posto, a HBOR će svoj udio u kreditu od 40 posto, poduzetnicima plasirati uz kamatu od 3,8 posto.

Kolika će biti konačna kamatna stopa ovisi o uvjetima po kojima će banke plasirati svojih 60 posto sredstava. Ako banke svoj dio sredstava plasiraju uz kamatu od 6 posto, onda će kamata za korisnike biti 5,12 posto, a ako banke idu s kamatom od 7 posto, onda će krajnja kamata biti 5,72 posto, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Podsjetio je kako je jedan od uvjeta za poslovne banke na aukcijama za kredite, i kamatna stopa koju će ponuditi.

Kako bi se postigli što bolji uvjeti za poduzetnike, objašnjava Šuker, i udio HBOR-a u kreditima je povećan, s prvotnih 30 na 40 posto.

Šuker je odbacio neke prigovore da prvih kredita neće biti prije ljeta.

Ako banke u ovom trenutku imaju projekte, sljedeći tjedan ih mogu kandidirati na aukciji, a u idućih 15 do 20 dana prvi poduzetnici bi mogli dobiti kredite, rekao je Šuker.

Pozvao je poduzetnike i banke da se pripreme za prvu aukciju idući tjedan.

Premijerka Jadranka Kosor podsjetila je da odlukom Hrvatske narodne banke o sniženju stope obvezne pričuve bankama oslobođeno oko tri milijarde kuna, od čega će dvije milijarde kuna banke usmjeriti prema HBOR-u.

Stvara se kreditni potencijal poduzećima od pet milijardi kuna, istaknula je Kosor (HINA).
www.hok.hr
foto: postercentral.com